Nikos Manolakos

Ερώτηση για την άνιση μεταχείριση των ιατρών των ΝΠΔΔ, αναφορικά με την διαδικασία απόκτησης Τίτλου Εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Πειραιάς, 12/04/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

Με την υπ’ αριθ. Γ5α/Γ.Π.οικ.9442 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 1080 Β΄/22-03-2021 και  τροποποιεί την υπό στοιχεία Γ5α/Γ.Π. οικ. 27049/05-04-2019 Υπουργική Απόφαση υπό τον τίτλο «Εκπαίδευση στην Ιατρική Εξειδίκευση του Σακχαρώδη Διαβήτη» (Β΄1357, Β΄2331), προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι : «1. Οι ιατροί ειδικότητας Παθολογίας και Παιδιατρικής που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις μέχρι τις 19-4-2021 και εφόσον υποβάλουν αίτηση προς τη Δ.νση Ιατρών, Λοιπών Επιστημόνων και Επαγγελματιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, όπως εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας, δύνανται να αποκτήσουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη, με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από γνώμη του Κε.Σ.Υ. ως εξής : Α. Άνευ εξετάσεων : 1. Οι ιατροί οποιασδήποτε βαθμίδας κλάδου του ΕΣΥ (Επιμ.Β, Α, Δ/ντες, Συντ. Δ/ντες), Μέλη ΔΕΠ, Στρατιωτικοί Ιατροί …. …. …

…. … 4. Οι ιατροί οποιασδήποτε βαθμίδας που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη και μετά την απόκτησή του έχουν συμπληρώσει πενταετή τουλάχιστον πιστοποιημένη προϋπηρεσία σε φορέα Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας σε τομέα Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη…. ».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εν λόγω Απόφαση, ενώ περιλαμβάνει τους Παθολόγους και Παιδιάτρους, όλων των βαθμίδων του ΕΣΥ, τα μέλη ΔΕΠ και τους Στρατιωτικούς Ιατρούς, που έχουν μετεκπαιδευθεί στον Σακχαρώδη Διαβήτη, παραλείπει να αναφέρει και, συνεπώς, αποκλείει από την διαδικασία απόκτησης άνευ εξετάσεων του Τίτλου Εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη, όλους τους ιατρούς, που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 και παρέχουν ή παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε ΝΠΔΔ. Αποκλείεται, δηλαδή, μεταξύ αυτών, μεγάλος αριθμός ιατρών, που υπηρετούσαν στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ, με τεράστια κλινική εμπειρία αφού ο καθημερινός αριθμός των Διαβητικών ασθενών, που εξυπηρετούσαν, ήταν σαφώς πολλαπλάσιος των ιδιωτικών Ιατρείων.Αντίθετα, στην διαδικασία απόκτησης του τίτλου άνευ εξετάσεων, περιλαμβάνονται οι ιατροί, που έχουν πενταετή προϋπηρεσία σε φορέα Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας σε τομέα Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Με τον τρόπο αυτόν η παραπάνω Απόφαση επιφυλάσσει μεταχείριση άδικη και ενάντια προς τις Αρχές της Ισότητας και της Αναλογικότητας στους ιατρούς των ΝΠΔΔ, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης Τίτλου Εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ, αντίθετα, αντιμετωπίζει προνομιακά, έναντι των προηγουμένων, τους ιατρούς ΝΠΙΔ εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας σε συναφή τομέα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αποκαταστήσετε την αδικία αυτή έναντι των ιατρών των ΝΠΔΔ, προβαίνοντας σε σχετική τροποποίηση της παραγράφου Α.4 ως άνω Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, με την προσθήκη της πρόβλεψης της δυνατότητας απόκτησης του Τίτλου Εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη άνευ εξετάσεων και στους ιατρούς των ΝΠΔΔ, που πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις της Απόφασης;

Ο Ερωτών

Νικόλαος Μανωλάκος

Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νήσων