Nikos Manolakos

Συνέντευξη στο ”Ελλάδα 24” για το ρωσσοουκρανικό και τα ελληνοτουρκικά

Διαβάστε για το ρωσοουκρανικό ζήτημα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και άλλα θέματα επικαιρότητας στη συνέντευξη μου στο ellada24.gr.

Συνέντευξη στη Λία Λάππα

Ο Νίκος Μανωλάκος δεν επελέγη τυχαία για να δώσει συνέντευξη σε αυτή την δύσκολη παγκόσμια συγκυρία καθώς η ιδιότητά του αντιστράτηγου ε.α σε συνδυασμό με αυτή του πολιτικού μπορούν να αναλύσουν γεωπολιτικά το φυτίλι που ανάβει στην Ουκρανία αλλά και να δώσει απαντήσεις σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα. Στην ωραία μας συζήτηση δεν παραλείψαμε να τον ρωτήσουμε για την ακρίβεια, την οπαδική βία, τον Πειραιά αλλά και για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας με τη  διαγραφή του Γιώργου  Κύρτσου.

Κ. Μανωλάκο, θα ήθελα με την εμπειρία σας ως αντιστράτηγος ε.α. να μας δώσετε τα «φώτα» σας σχετικά με τα παιχνίδια πολέμου που παίζονται στην Ουκρανία, Μπάιντεν και Πούτιν δηλώνουν ότι θέλουν την ειρήνη αλλά θέλουν και την Ουκρανία ο καθένας για την υπεροχή του. Τι πρέπει να φοβόμαστε από τη σύρραξη των δυνάμεων στην περιοχή;

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στην Ουκρανία  σήμερα παίζονται παιγνίδια παγκόσμιας κυριαρχίας. Η Ρωσία  θέλει τη δική της σφαίρα επιρροής και ζητά εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ για μη διεύρυνση της συμμαχίας προς ανατολάς.

Το ΝΑΤΟ, υπό την ηγεμονία φυσικά των ΗΠΑ, επιμένει στην πολιτική των ανοιχτών θυρών και δε δίνει τις εγγυήσεις που ζητά η Ρωσία, η οποία με το πρόσχημα ασκήσεων, συγκεντρώνει μεγάλο όγκο δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στα σύνορα με την Ουκρανία,  διαμηνύοντας  προς  κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτεί διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, καθόσον θεωρεί ότι μπαίνει σε ασφυκτικό κλοιό απ τους Αμερικανούς.  

Στον παρόντα χρόνοτο  ΝΑΤΟ  δεν θέλει πραγματικά να προκαλέσει τη Ρωσία. Αν το ήθελε θα προσέφερε στην Ουκρανία το Σχέδιο Δράσης Μέλους, το οποίο θα έβαζε  τη χώρα σε τροχιά προς το ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά η  αμερικανική ηγεσία, θέλει να κοντράρει τη Ρωσία σε κάθε μέτωπο, ασκώντας πιέσεις  κυρίως μέσω της επέκτασης προς ανατολάς, την οποία αφήνει ανοιχτή και της στρατηγικής περικύκλωσης. Θέλει να τελειώνει με την Ρωσία και απερίσπαστη να επιδοθεί στην αντιμετώπιση της Κίνας.

Πάντως οι  εξελίξεις αυτές, έφεραν τη προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα όπως  είδαμε στη πρόσφατη συνάντηση των ηγετών τους και διαφαίνεται ένα κοινό μέτωπο κατά των ΗΠΑ.

Κατά τα άλλα παρατηρούμε ότι η ΕΕ μπορεί επιφανειακά, να ευθυγραμμίζεται με την Ουάσιγκτον, αλλά στο παρασκήνιο επιχειρεί να αυτονομηθεί με τις κινήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι οι Ευρωπαίοι  ηγέτες, έχουν αποτύχει και πάλι να δώσουν ένα παράδειγμα διαχείρισης  κρίσης,   με όρους  κοινής αποδοχής.

Επιμένει η ΕΕ, στο δικαίωμα της επιλογής των συμμαχιών της Ουκρανίας, αλλά δεν μπορεί να το υπερασπιστεί. Ποιος θα την υπολογίσει, ποιος θα την σεβαστεί, όταν δεν έχει άλλον τρόπο να προστατεύσει τα συμφέροντα της, ει μη μόνον την περίπτωση της επιβολής οικονομικών  κυρώσεων. Αλλά και τι κυρώσεις να επιβάλλεις, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις την πιθανότητα του κλεισίματος της στρόφιγγας του φυσικού αερίου, που ελέγχει ο Πούτιν;

Συμπερασματικά, ο γενικευμένος πόλεμος ως αποτέλεσμα πρόθεσης θα πρέπει να αποκλειστεί.  Ένας πιθανός πόλεμος με την Ουκρανία, εάν ξεσπάσει, θα φέρει τη Ρωσία δεκαετίες πίσω, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Πούτιν και θεωρώ ότι δεν είναι στις επιλογές του. Αλλά και ούτε κανένας άλλος, μικρός ή μεγάλος παίχτης επιθυμεί τη σύρραξη. Όμως όταν οι δυνάμεις είναι παρατεταγμένες, μια προβοκάτσια, ένα τυχαίο γεγονός, ένα λάθος, μπορεί να υπερκεράσει τις προθέσεις.

Κλείνοντας, εκτιμώ ότι,  θα διατηρηθεί η ρωσική  πίεση,  ενόσω θα γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ είναι πιθανή μια περιορισμένη εισβολή της Ρωσίας στην  περιοχή του Ντονμπάς για την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού και για επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας  με πιθανή ανακήρυξη  της ανεξαρτησίας  της περιοχής αυτής

Στο πρόσφατο ταξίδι του ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά από πρόσκληση του Σεργκέι Λαβρόφ είχε μια εποικοδομητική συνάντηση για θέματα που άπτονται και των ελληνικών προβλημάτων σε σχέση με τη γείτονα χώρα. Λίγες μέρες πριν, η απάντηση του Δένδια στον τούρκο πρέσβη δεν άφηνε κανένα περιθώριο για να μη γίνει κατανοητό ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία. Πρόσφατα ψηφίστηκε και η ενίσχυση της θωράκισης της χώρας χωρίς τη συμμετοχή του Σύριζα ενώ ο Ακάρ λέει πως η Ελλάδα έχει «σεβντά» με τα εξοπλιστικά. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται αυτόν τον εξοπλισμό και πως μπορούμε  να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας,  να μην πωλούν όπλα στην Τουρκία ενισχύοντάς την;

Σε ότι αφορά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Δένδια – Λαβρώφ, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να επαναφέρει τις σχέσεις Ελλάδος Ρωσίας στα παραδοσιακά καλά επίπεδα, καθόσον επί  κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ  είχαν διαταραχθεί σοβαρά. Η Ρωσία είναι μια χώρα με δραστηριότητες και συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της εγγύς Ανατολής και θα πρέπει να επιδιώκονται οι καλές σχέσεις μαζί της, στο μέτρο που αυτές δεν αντίκεινται στις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι θέσεις της έχουν βαρύτητα και λαμβάνονται υπόψη από τις γειτονικές μα χώρες. Άρα ορθά κινείται η κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, παρατηρούμε από το καλοκαίρι που πέρασε, μια κλιμάκωση της επιθετικότητας. Οι Τούρκοι έστειλαν επιστολή στον ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι εφόσον η Ελλάδα, στρατιωτικοποιεί τα νησιά της παραβιάζοντας  τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, χάνει την κυριαρχία τους. Αμφισβήτησαν ανοιχτά και επίσημα την κυριαρχία των νησιών μας. Έκαναν τζαμί την Αγιά Σοφιά και κλαμπ τη Παναγία Σουμελά, για να κάμψουν το θρησκευτικό μας φρόνημα.

Οι δηλώσεις που καθημερινά γίνονται στα μέσα, από τους τούρκους επίσημους, για το Καστελόριζο και τις Οινούσες, για τους μετανάστες που πνίγουμε στο Αιγαίο, αν δεν ήταν επικίνδυνες θα ήταν υπερβολικά αστείες

Ρωτάτε γιατί χρειάζονται οι εξοπλισμοί στη χώρα μας. Μα είναι  προφανές. Γιατί η ισχύς καθορίζει τις εξελίξεις. Η πατρίδα μας , τα τελευταία χρόνια, είτε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης είτε από επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε σταματήσει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα η Τουρκία, η οποία από το 2000 και μετά προχώρησε σε υπερεξοπλισμούς,  να έχει αποθρασυνθεί και να μην υπολογίζει τη χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ,  ανελήφθη έγκαιρα το έλλειμμα ισχύος, αντέδρασε με εξαιρετική ταχύτητα και παρήγγειλε τα 18 αεροπλάνα RAFALE κατ αρχήν και μετά τις τρεις συν μία φρεγάτες BELH@RRA και τα άλλα έξι RAFALE.

Το Αιγαίο με την παρουσία των RAFALE πλέον, δεν είναι όπως ήταν χτες. Και η σε λίγα χρόνια η παρουσία των BELH@RRA στο Πολεμικό μας Ναυτικό, θα αλλάξει τα σημερινά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπου ολόκληρη η περιοχή, ύδατα και αέρας θα ‘’κλειδώνεται΄΄, από τον συνδυασμό RAFALE και BELH@RRA.

 Όμως για να το καταλάβουν και οι Τούρκοι και να μπει καλά στο μυαλό τους, η ισχύς των RAFALE, θα πρέπει να εκδηλωθεί στο πεδίο με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και συχνότερα οι Τούρκοι να  βγάζουν στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, μη επανδρωμένα αεροχήματα (  UAV). 

Όταν, το 2018, που ήμουν Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, ακολουθήσαμε τους κανόνες εμπλοκής, βάλλοντας με τροχιοδεικτικά πυρά στην αντίθετη κατεύθυνση,  τουρκικό ελικόπτερο, το οποίο  έκανε νυκτερινή πτήση πάνω από  βραχονησίδα μας, οι γείτονες πήραν το μήνυμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εμφανίζονταν.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, τα μη επανδρωμένα αεροχήματα που πετάν, χωρίς άδεια, μέσα στο ελληνικό  FIR,  αναγνωρίζονται  και αναχαιτίζονται. Όμως μετά  την συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς θα πρέπει να αναθεωρήσουμε  το όλο πλαίσιο. Γιατί μιλάμε για υπερπτήσεις πάνω από  μικρονησίδες και ξέρουμε ότι τα  UAV έχουν δυνατότητες αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.

Σε τακτικό επίπεδο, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης των   UAV, όπως με χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων, με αντιαεροπορικές βολές, με αναχαίτιση από χαμηλού κόστους αεροσκάφη, αλλά και με χρήση  antidrones. Η άξια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τα γνωρίζει και κάνει τους σχεδιασμούς και τις απαιτούμενες προετοιμασίες.

Χρειάζεται όμως και νομική διαδικασία η οποία θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, από τα συναρμόδια Υπουργεία, Άμυνας, Εξωτερικών και  Μεταφορών, και να ανακηρυχτεί Ζώνη Άμυνας και Αναχαίτησης, AIR DEFENCE INTERCEPTION ZONE, όπου ότι εισέρχεται χωρίς άδεια καταρρίπτεται. Είναι διεθνής πρακτική, έχει εφαρμοστεί και θα πρέπει και εμείς να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση αυτή

 Κοντολογίς, όσο οι γείτονες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της πατρίδας μας, δεν θα τολμήσουν να προβούν σε απονενοημένες πράξεις. Γιατί θα τους κοστίσει πολύ ακριβά.

Εμείς πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε συμμάχους και αντιπάλους ότι δεν θα δεχτούμε ακρωτηριασμό της πατρίδας μας. Σε περίπτωση προσβολής θα απαντήσουμε ισοδυνάμως…

Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο που δεν είχε τόσο παροδικό χαρακτήρα όσο φαινόταν, ρεύμα, καύσιμα και βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί ακόμη και έως 38%, οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί αναλόγως με συνέπεια την αύξηση του πληθωρισμού και μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών. Με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση;

Είναι γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων  ετών φτάνοντας το 5,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Στη χώρα μας -όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ- ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση στο 6,2% γεγονός που οφείλεται, το περισσότερο, στις τιμές της ενέργειας που αθροιστικά επηρέασαν τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου του 2022 .

Είναι προφανές ότι όπως σε όλες τις χώρες, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί πλήρως, αυτό το κύμα των ανατιμήσεων, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (ενέργεια, αύξηση των τιμών πρώτων υλών, του κόστους μεταφοράς, στις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής λόγω πανδημίας). Ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση μέρους των ανατιμήσεων στην ενέργεια.  Επίσης, είχαμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από τις αρχές του χρόνου και θα ακολουθήσει μια δεύτερη, πολύ πιο σημαντική από την 1η Μαΐου.

Σε ότι αφορά τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, δίνοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα διαθέσαμε πάνω από 43 δισ. ευρώ για να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ. και να στηρίξουμε εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρήσεις, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά αναπτύσσουμε παρεμβάσεις για να μειώσουμε το βάρος των ενεργειακών ανατιμήσεων. Έχουν διατεθεί πάνω από 1,7 δισ. ευρώ και για τον Φεβρουάριο θα διατεθούν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, όσο διαρκούν οι κρίσεις

Είστε ένας άνθρωπος που λέτε την γνώμη σας ακόμη και αν αυτή δεν αρέσει, ως Πειραιώτης και ως βουλευτής γιατί πιστεύετε ότι η οπαδική βία έχει κορυφωθεί, υπήρχαν κενά νόμου τα οποία η κυβέρνηση και προς τιμήν της διόρθωσε; Είναι νοοτροπίες που δεν θα αλλάξουν και έχουν τη ρίζα τους στην έλλειψη παιδείας ή στην έλλειψη διεξόδων;

Το πρόβλημα της οπαδικής βίας, δεν είναι σημερινό, ούτε μόνο ελληνικό, έρχεται από πολλά χρόνια πριν, υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες και  από καιρού εις καιρόν παρουσιάζει εξάρσεις. Οι λόγοι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς, που οδήγησε τελευταία να θρηνήσουμε θύματα, είναι κυρίως κοινωνικοί , με συνδρομή οικογενειακών και ψυχολογικών λόγων. Σε μια κοινωνία απομονωμένη, με κατ’ επίφαση επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, με χαλαρούς έως και διαλυμένους οικογενειακούς δεσμούς, με δυσκολίες ένταξης στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, οι νέοι μας καταλήγουν πολύ ευάλωτοι ψυχολογικά και η ένταξη τους σε ένα σύνολο, όπως οι οπαδοί μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, δίνει μια κάποια λύση στα αδιέξοδα τους.  Αποκτούν στόχους, οι οποίοι τους οδηγούν σε έκνομες πράξεις, όπως η συμπλοκή και η κατίσχυση επί των αντίπαλων ομάδων, η καταστροφή γραφείων, εγκαταστάσεων κλπ. Η γνώμη μου είναι, ότι θα πρέπει να περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο όλοι οι οπαδικοί σύνδεσμοι και να διαλυθούν όσοι έχουν δημιουργηθεί παρανόμως. Παράλληλα  οι οικογένειες, θα πρέπει να συνεγείρονται και να ασχολούνται περισσότερο με τα παιδιά τους, όταν βλέπου συμπεριφορές ενασχόλησης με  καταστάσεις βίας και να ζητάν τη βοήθεια ειδικών όπως κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου. Σο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπαιδευτικοί μας, να εντοπίζουν τέτοιες περιπτώσεις παιδιών και να συνεργάζονται με τους γονείς για την ανάλογη επιστημονική στήριξη

Από τη πλευρά της η  κυβέρνηση ετοιμάζει μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των Π.Α.Ε. στη λειτουργία αυτή  καθώς επίσης και  αναπροσαρμογές στο Ποινικό Κώδικα. Να μην ξεχνάμε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα νομοθετήσαμε  τρία πολύ σημαντικά θέματα  σε σχέση με αθλητική βία, που αφορούν :

Στη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία, στα πλαίσια της ποινικής διαδικασίας,. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται.

Στην επέκταση  των  τοπικών  και χρονικών ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Στην επαναφορά  του «ιδιώνυμου». Δηλαδή, στην απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παρακολουθεί το πολύ σοβαρό  αυτό ζήτημα και θα συνεχίσει με ανάλογες πρωτοβουλίες

Ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τι θα θέλατε η κυβέρνηση να καταφέρει σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή για τον Πειραιά;

Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει να αφουγκράζεται τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, έχει διάθεση να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και, αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση τελεί σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Ειδικά με τον Δήμο Πειραιά, όπου, στην παρούσα θητεία, κατά ευτυχή συγκυρία, η μείζων μειοψηφία στηρίζει τον Δήμαρχο, η συνεργασία της κεντρικής Διοίκησης με τον Δήμο είναι καλύτερη από ποτέ. Το ευνοϊκό αυτό περιβάλλον φρονώ ότι προσφέρει ένα πρώτης τάξεως υπόβαθρο για την επίλυση προβλημάτων, που επί σειρά ετών ταλανίζουν τους πολίτες του Πειραιά και όχι μόνο και αποτελούν πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου και των φορέων του Πειραιά τα τελευταία 30 χρόνια.  Το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου είναι ασφαλώς ένα τέτοιο πρόβλημα. Το κτίριο της οδού Σκουζέ, στο οποίο στεγάζονται το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Πειραιά, εκτός του ότι είναι ακατάλληλο, δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης, που βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα κτίρια : στην Γούναρη το Διοικητικό Πρωτοδικείο, στην Νικήτα το Ειρηνοδικείο, στην Νοταρά το Πταισματοδικείο κλπ. Ο Δήμος, μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τους λοιπούς φορείς της πόλης έχουν ήδη αποσπάσει την υπόσχεση των αρμοδίων Υπουργείων ότι το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου βαίνει προς οριστική επίλυση και φρονώ ότι, παρά τις όποιες καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να αποκτήσει ο Πειραιάς το Δικαστικό Μέγαρο, που τού αρμόζει.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, την επίλυση του οποίου, ο Δήμος Πειραιά παλεύει επί πολλά χρόνια, είναι η υπογειοποίηση του τμήματος των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο μέχρι τον Πειραιά . Για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχω ήδη καταθέσει δύο Ερωτήσεις προς τον Υπουργό Μεταφορών και έχω λάβει την απάντηση ότι εκκρεμεί σχετική μελέτη. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο, όταν  υλοποιηθεί και με την συνακόλουθη διαπλάτυνση των παρακείμενων οδών,  αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, που ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες και τους επισκέπτες του Πειραιά

Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων  στην Ηετιώνεια Ακτή,   είναι ένα πρωτοποριακό έργο, το  οποίο μπαίνει σε τροχιά έναρξης υλοποίησης. Σκοπός είναι να αναδειχτούν  οι  θησαυροί των ελληνικών θαλασσών, κάτι που έλλειπε από μια χώρα, με τόσο πλούσια ναυτική ιστορία, όπως είναι η Ελλάδα.

Στη τελική φάση μπαίνει και η  ολοκλήρωση των τριών εναπομείναντων σταθμών μετρό στα Μανιάτικα, Λιμάνι και Δημοτικό Θέατρο, οι οποίοι αναμένονται να παραδοθούν τον προσεχή  Αύγουστο.   Ο Πειραιάς γίνεται  συγκοινωνιακός κόμβος πανευρωπαϊκής εμβέλειας,  με την παρουσία μετρό, τραμ, προαστιακού αλλά και του λιμανιού, το οποίο αποκτά σύνδεση με το αεροδρόμιο, σε λιγότερο από μία ώρα.

Παραπέρα έργα είτε που μπαίνουν σε τελική φάση, όπως  η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου, που αναβαθμίζει πλήρως, μια από τις πιο ωραίες περιοχές της Αττικής,  είτε που ξεκινάει ο σχεδιασμός υλοποίησης τους, όπως η μετατροπή του εμβληματικού  σταθμού του Αγίου Διονυσίου σε Σπίτι του Ρεμπέτικου, σε μια περιοχή όπου μεγαλούργησε το Πειραιώτικο Ρεμπέτικο , είναι έργα που θα δώσουν έναν ιδιαίτερο τόνο, στην εμφάνιση ενός νέου Πειραιά.

Πρόσφατα διεγράφη ο Γιώργος Κύρτσος, θα ήθελα το σχόλιό σας.

Η διαγραφή  του Γιώργου Κύρτσου ήταν αναμενόμενη κατά την άποψη μου. Δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι λόγοι, αλλά ο κ. Κύρτσος, δεν έχανε ευκαιρία να διαφοροποιείται, από την γραμμή του κόμματος. Σαφώς υπάρχει ελευθερία της έκφρασης γνώμης, σαφώς οι βουλευτές είτε στην ελληνική βουλή είτε στην ευρωβουλή, δικαιούνται να έχουν άποψη και να την εκφράζουν και  ειδικά σε θέματα αρχών, όμως όταν αυτό γίνεται εκ συστήματος, τότε είσαι σε λάθος κόμμα. Και παραπέρα όταν προειδοποιείσαι από τον αρχηγό του κόμματος, ότι αν συνεχίσεις με αυτήν την συμπεριφορά, θα διαγραφείς και παρ’ όλα αυτά συνεχίζεις, τότε μάλλον επιδιώκεις τη διαγραφή σου.