Nikos Manolakos

Επίσκεψη στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την ένταξη της Μανιάτικης φορεσιάς στις εθνικές ενδυμασίες των Ευζώνων

Παρατίθεται δημοσίευμα της ιστοσελίδας Πρώτο Θέμα σχετικά με το αίτημα ένταξης της μανιάτικης φορεσιάς στις εθνικές ενδυμασίες των Ευζώνων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιά Νίκος Μανωλάκος επισκέφθηκε την Προεδρία της Δημοκρατίας και συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αντιναύαρχο Μικρό Ευθύμιο

Την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα για την ένταξη της Μανιάτικης στολής στις εθνικές ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, επισκέφθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιά Νίκος Μανωλάκος.

Το σχετικό πάγιο αίτημα των Μανιατών, που διατυπώνεται σε σχετική επιστολή, κατατέθηκε με αφορμή τον εορτασμότων 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Ο κ. Μανωλάκος συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αντιναύαρχο Μικρό Ευθύμιο, με τον οποίο συζήτησετις ιδιαίτερες πτυχές του θέματος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έως ως εξής:

Προς την Αυτής Εξοχότητα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

Εξοχοτάτη,

Φέτος, οι Έλληνες, απανταχού της Γης, εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, την κορυφαία στιγμή της νεότερης Ιστορίας μας.

Ως Μανιάτης, αισθάνομαι ξεχωριστή υπερηφάνεια, που η ιδιαίτερη Πατρίδα μου, η Αδούλωτη Μάνη, πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό του Γένους και οι ηρωικοί μας πρόγονοι ύψωσαν στην Αρεόπολη, στις 17 Μαρτίου 1821, το πρώτο επαναστατικό λάβαρο με το σύνθημα «Νίκη ή Θάνατος». Και στη συνέχεια του Αγώνα, συμμετέχοντας στις κυριότερες μάχες, με αποκορύφωμα τις μάχες της Βέργας, του Δυρού και του Πολυαράβου, με γενναιότητα και αυτοθυσία οι άνδρες και οι γυναίκες της Μάνης συνέβαλαν καίρια στην διάσωση της Επανάστασης, στην πιο κρίσιμη φάση της.

Η επίσκεψή Σας, την 17η Μαρτίου, στην Αρεόπολη, απετέλεσε την έμπρακτη έκφραση αναγνώρισης της συμβολής των Μανιατών, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Με αφορμή την τοιαύτη αναγνώρισή Σας και προς απόδοση της οφειλόμενης τιμής, προς την ένδοξη ιστορία των Ευζώνων, λαμβάνω το θάρρος να Σάς απευθύνω δια της παρούσης, το αίτημα, που αποτελεί και διακαή επιθυμία των απανταχού Μανιατών, όπως, μετά τις στολές των Μακεδονομάχων, των Κρητών, των Θρακών, των Ποντίων και των Αιγαιοπελαγιτών, να ενταχθεί, στις εθνικές ενδυμασίες των Ευζώνων και η Μανιάτικη στολή, την οποία θα φορούν οι Εύζωνές μας κάθε χρόνο την 17η Μαρτίου, φρουρώντας το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και συμμετέχοντας, ως τιμητικό άγημα στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αρεόπολη.

Φρονώ, Εξοχοτάτη, ότι η ικανοποίηση του αιτήματος, θα αποτελέσει την, από μέρους Σας, ύψιστη εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς των Μανιατών στον εθνικοαπελευθερωτικό μας Αγώνα και, να είστε βεβαία ότι, οι συμπατριώτες μου, στην Μάνη, στον Πειραιά και απανταχού της Γης θα Σάς ευγνωμονούν.

Με βαθύτατο σεβασμό

Νικόλαος Π. Μανωλάκος

Αντιστράτηγος ε.α. – Επίτιμος Δκτης Α.Σ.Δ.Ε.Ν.

Βουλευτής Α΄Πειραιώς & Νήσων (Ν.Δ.)

N_Manol