Nikos Manolakos

Ερώτηση για την ένταξη στο σχέδιο εμβολιασμού μικρών νήσων, της Αίγινας και του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων

Πειραιάς, 26/04/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας

           Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα:  «Ένταξη στο σχέδιο εμβολιασμού μικρών νήσων, της Αίγινας και του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων »

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Ελευθερία», υλοποιεί ήδη από τον Φεβρουάριο συνολικό εμβολιασμό, όλων των ενδιαφερόμενων ενήλικων κατοίκων, των μικρών νησιών της χώρας, στοχεύοντας την υγειονομική θωράκιση των νησιωτικών πληθυσμών, στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής τουριστικής προβολής για την επικείμενη τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα, ο πληθυσμός των νησιών, στα οποία υλοποιείται ο «συνολικός» εμβολιασμός έχει φτάσει σήμερα στην πληθυσμιακή τάξη των 4.000 κατοίκων, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αναμένεται να ανέλθει, έως το πληθυσμιακό όριο των 10.000 κατοίκων.

Με την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος, τα περισσότερα νησιά της Περιφέρειας Αττικής, ήτοι Αγκίστρι, Κύθηρα, Σπέτσες, Πόρος, Ύδρα,  θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ωστόσο, η Αίγινα, με πληθυσμό 13.056 κατοίκους, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κινδυνεύει να μην υπαχθεί στην εν λόγω κατηγορία, παρότι πρόκειται για τον προορισμό που είναι μάλλον περισσότερο από κάθε άλλον, άμεσα εκτεθειμένος στην διασπορά του ιού,  από την ηπειρωτική Αττική.

Επίσης, ο Δήμος Τροιζηνίας- Μεθάνων, με πληθυσμό 7.143 κατοίκους, παρότι πληροί το πληθυσμιακό κριτήριο, δεν έχει υπαχθεί έως σήμερα στο πρόγραμμα, λογιζόμενος προφανώς ως ηπειρωτικός Δήμος. Ωστόσο, ο εν λόγω Δήμος αποτελεί την μοναδική περίπτωση ηπειρωτικού Δήμου στην χώρα, ο οποίος ανήκει σε Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και λόγω της γειτνίασής του και της αλληλεξάρτησής του με τον Δήμο του Πόρου, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως νησιωτικός και σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «συνολικού» εμβολιασμού. Άλλωστε, ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων εξυπηρετείται από κοινές υγειονομικές δομές με τον Δήμο Πόρου, το Κ.Υ. Γαλατά, κοινό λιμάνι , του Πόρου, κοινές δημόσιες Υπηρεσίες, Τράπεζες, καταστήματα κτλ, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού του κάθε Δήμου εργάζεται στον άλλο, ειδικά κάτοικοι του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων σε τουριστικές επιχειρήσεις του Πόρου. Άλλωστε,  από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν ισχύσει για τον εν λόγω Δήμο, ακριβώς οι ίδιες απαγορεύσεις ή εξαιρέσεις, που έχουν ισχύσει για τα νησιά της Π.Ε. Νήσων

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να εντάξουν τους Δήμους Αίγινας και Τροιζηνίας- Μεθάνων στο πρόγραμμα «συνολικού» εμβολιασμού των μικρών νησιωτικών Δήμων;

Ο Ερωτών

Νικόλαος Μανωλάκος

Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νήσων