Nikos Manolakos

“Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα πειράματα” Συνέντευξη στο thepresident.gr

«Στις τάξεις του Στρατού εκπαιδευόμαστε για  να ελισσόμαστε αθόρυβα, προκειμένου να αιφνιδιάσουμε τον αντίπαλο. Στην πολιτική έμαθα να υψώνω φωνή για το δίκιο», δηλώνει ο αντιστράτηγος ε.α. και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ εκλογική Περιφέρεια του Πειραιά, Νίκος Μανωλάκος, μιλώντας στο ThePresident.

Πρόκειται για έναν από τους νέους βουλευτές που εξελέγησαν με το κυβερνητικό κόμμα το 2019, κερδίζοντας μάλιστα την τρίτη θέση. Όπως επισημαίνει, «δεν επιτρέπει σε κανέναν να του λέει ότι δεν είναι κοντά στους πολίτες, διότι ποτέ δεν αποκόπηκε από την κοινωνία».

Βέβαιος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές, ο κύριος Μανωλάκος τονίζει πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα πειράματα, ενώ οι πολίτες αναγνωρίζουν πως η Νέα Δημοκρατία πορεύεται με σχέδιο και ειλικρίνεια.  «Υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ισχυροποιήθηκε διεθνώς και οι Έλληνες ανακτήσαμε τη χαμένη αξιοπρέπειά μας.  Ξανά νιώσαμε υπερήφανοι για την Πατρίδα, την Ιστορία, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Σταθερές αξίες για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρούσε να μας πείσει ότι είναι περιττές ακόμη και ως έννοιες», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Νίκου Μανωλάκου στο ThePresident:

Κύριε Μανωλάκο, το 2019 ήσασταν από τους νέους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τι σας δίδαξε η πολιτική αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η πολιτική για κάποιους είναι επάγγελμα. Ωστόσο, για ορισμένους άλλους είναι προσφορά. Μεταξύ αυτών κι εγώ. Τι εννοώ; Όταν πολιτεύεσαι για να αλλάξεις, να βελτιώσεις μία κατάσταση, εις γνώση σου γίνεσαι εντελοδόχος της κοινωνίας. Αγωνιστής του κοινού συμφέροντος. Υπηρέτης των πολιτών.

Σε προσωπικό επίπεδο, προσχώρησα στην πολιτική για να συνεχίσω αυτό που κάνω πάντα:  Να υπηρετώ το συμφέρον της Ελλάδας. Και για να έλθω στο ερώτημά σας, ο Στρατός με δίδαξε την πειθαρχία, τη χάραξη της στρατηγικής και τη μεθοδικότητα για την επίτευξη του στόχου. Αυτά αποδείχτηκαν ισχυρά εργαλεία στην κοινοβουλευτική μου πορεία. Ευτυχώς γρήγορα αντιλήφθηκα ότι στην πολιτική πρέπει και να σπάσεις αυγά, να συγκρουστείς, εάν χρειαστεί.

Στις τάξεις του Στρατού εκπαιδευόμαστε για  να ελισσόμαστε αθόρυβα, προκειμένου να αιφνιδιάσουμε τον αντίπαλο. Στην πολιτική έμαθα να υψώνω φωνή για το δίκιο. Με άλλα λόγια, να επιμένω μέχρι να γνωστοποιηθούν τα εκάστοτε θέματα που απασχολούν τους απλούς πολίτες και να πιέζω – στο βαθμό που μου αναλογεί- για λύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και συνολικά τη ΝΔ ότι  δεν βρίσκεστε ουσιαστικά κοντά στους πολίτες. Θεωρείτε ότι το κόμμα σας θα κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Επί της αρχής, θα ήθελα να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο κι εν συνεχεία να κάνω μία αναδρομή που θα απαντά συνολικά στην ερώτησή σας.

Είμαι γέννημα θρέμμα των Μανιάτικων του Πειραιά. Μέχρι σήμερα ζω εκεί όπου ζούσα πριν πολιτευτώ. Πήγα σε δημόσια σχολεία, ξέρω τι σημαίνει φτώχεια, αλλά γνωρίζω επίσης τι σημαίνει μπέσα και αξιοπρέπεια. Βγαίνω από το σπίτι μου και πηγαίνω για ψώνια στη γειτονιά. Συνομιλώ καθημερινά με τους ανθρώπους του μόχθου, όχι επειδή είμαι βουλευτής, αλλά γιατί αυτοί είναι οι συμπολίτες μου. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου λέει ότι δεν είμαι κοντά στους πολίτες, διότι ποτέ δεν αποκόπηκα από τον ζωντανό, παραγωγικό ιστό της κοινωνίας.

Όσον αφορά την περίοδο διακυβέρνησής μας: Υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν στάθηκε απλώς όρθια, αλλά ισχυροποιήθηκε διεθνώς και οι Έλληνες ανακτήσαμε τη χαμένη αξιοπρέπειά μας.

Ξανά νιώσαμε υπερήφανοι για την Πατρίδα, την Ιστορία, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Σταθερές αξίες για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρούσε να μας πείσει ότι είναι περιττές ακόμη και ως έννοιες.

Αισθανθήκαμε ασφαλείς. Ο Έβρος δεν έπεσε στην υβριδική επίθεση που δεχθήκαμε από τους Τούρκους, διότι από κοινού η Κυβέρνηση και το έμψυχο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν αποφασισμένοι  να τον κρατήσουν απόρθητο.

Μετατρέψαμε το μεταναστευτικό από άλυτο και χαοτικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό, βάζοντας τέλος στις ροές κι ελέγχοντας αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Αποσυμφορήσαμε τα νησιά.

Όταν ο κορωνοϊός έπληξε τον πλανήτη, η Ελλάδα δεν έγινε Μπέργκαμο. Αυτό δεν έγινε από τύχη, αλλά επειδή ο λαός είχε αναθέσει το τιμόνι της χώρας στη σοβαρή και υπεύθυνη Νέα Δημοκρατία. Με αντανακλαστικά και ταχύτητα, θωρακιστήκαμε προστατεύοντας τη Δημόσια Υγεία.

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος διαδέχθηκε την πανδημία και προκάλεσε νέες, παγκόσμιες κρίσεις. Αυτές, γι’ άλλους, θα ήταν καλές δικαιολογίες προκειμένου να επαναπαυτούν. Για εμάς, ήταν εμπόδια που έπρεπε να προσπελάσουμε. Εργαστήκαμε σκληρά και αποτελεσματικά. Αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, καταφέραμε όσα για χρόνια ήταν μόνο όνειρα. Αποκτήσαμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, το οποίο αναπτύσσεται καθημερινά. Ξεκολλήσαμε την απονομή συντάξεων, που ουδείς άγγιζε λες και ήταν θέσφατο. Αναγνωρίσαμε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, που μπροστά τους η Πολιτεία εθελοτυφλούσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κακοποίηση των γυναικών. Νομοθετήσαμε υπέρ των θυμάτων και δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο προστασίας τους, ώστε να μην φοβούνται να μιλήσουν, να καταγγείλουν, να ξανά πατήσουν στα πόδια τους.

Ενισχύσαμε τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη. Μεγαλώσαμε τα σύνορά μας και ισχυροποιήσαμε τις συμμαχίες μας. Πλέον, η Ελλάδα είναι παίκτης κι όχι θεατής.

Δημιουργήσαμε μία δυναμική οικονομία. Χτίσαμε τις βάσεις για τη συνεχή και υγιή ανάπτυξή της. Προσελκύσαμε μεγάλες και παγκόσμιου ενδιαφέροντος επενδύσεις, που προκαλούν νέες θέσεις εργασίας και δημιουργούν το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για να επιστρέψουν οι νέοι Έλληνες.

Είμαστε σταθερά δίπλα στους πολίτες. Η κυβέρνησή μας δεν τους αφαίμαξε οικονομικά, αλλά τους στηρίζει με δίχτυα προστασίας και εξειδικευμένα μέτρα ανακούφισης. Με δίκαιη οικονομική πολιτική.

Για όλα αυτά λοιπόν κι έχοντας βιώσει την ανασφάλεια, τον φόβο, τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πολίτες γνωρίζουν ότι εμείς πορευόμαστε με σχέδιο, ειλικρίνεια και όραμα.

Έχω τη βεβαιότητα ότι στις 21 Μαΐου οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα ανανεώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης  τους στη Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν θέλουν, δεν αντέχουν άλλα πειράματα, αλλά κι επειδή θέλουν η Ελλάδα να πάει ακόμα πιο ψηλά.

Κύριε Μανωλάκο, καλά όσα λέτε. Ωστόσο, το δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε παθογένειες που όλοι αγνοούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Διαφωνώ με αυτό που λέτε. Όσα προείπα ήταν επίσης παθογένειες, μέχρις ότου να τις εξαλείψουμε. Επιπλέον, δεν θα ήθελα να αναφέρομαι στο δυστύχημα αυτό γιατί ανέδειξε παθογένειες. Είναι ένα τραγικό συμβάν στο οποίο χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Αυτό από μόνο του αρκεί για να είναι σοβαρότατο.

Ποτέ δεν αρνηθήκαμε ότι μπροστά έχουμε δρόμο. Ούτε χαϊδέψαμε αυτιά με ψέματα. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός λογοδότησε ανοιχτά κι έντιμα. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, με σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων, θα ήθελα να μην εισέλθουμε σε μια τέτοια συζήτηση με αφορμή ένα τόσο τραγικό γεγονός.

Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά. Τι σημαίνει το κεντρικό σύνθημα της ΝΔ για εσάς;

Συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής που τηρώ. Για να εξελιχθείς και να πας μπροστά, χρειάζεσαι τόλμη και στερεά βήματα. Έτσι, προκόβουμε οι Έλληνες στο πέρασμα των αιώνων. Έτσι κερδίζουμε. Έτσι, συνεχίζουμε. Αυτό δίδαξαν οι γονείς μου εμένα και τον αδερφό μου. Το ίδιο προσπαθώ να μάθω στους γιους μου.

Η Α’ Πειραιώς είναι μία ιδιόμορφη περιφέρεια. Από τη μία η μήτρα του εμπορίου – το πρώτο λιμάνι της χώρας- και από την άλλη η επαρχία που «επιβιώνει» χάρη στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Πώς μπορεί ένας βουλευτής να εργάζεται παράλληλα για τις ανάγκες δύο «διαφορετικών κόσμων»;

Καθήκον του βουλευτή είναι να εργάζεται υπέρ όλων των Ελλήνων. Χωρίς αστερίσκους κι εξαιρέσεις Οι διαφορετικοί κόσμοι, που βλέπετε εσείς στην Α΄ Πειραιώς, για εμένα είναι σαν τα παιδιά μέσα στην οικογένεια. Το καθένα έχει τη δική του ιδιαίτερη προσωπικότητα. Όμως, ο γονιός δεν τα ξεχωρίζει. Έτσι πορεύομαι κι ως βουλευτής. Προσπαθώ να είμαι δίπλα σε όλους. Να μεριμνώ για όλους.

Ο Πειραιάς έχει τις δικές του απαιτήσεις. Χρειάζεται περαιτέρω στρατηγική ενίσχυση. Από την άλλη, στην Αίγινα, το Αγκίστρι, τον Πόρο, τις Σπέτσες, την Ύδρα, την Τροιζηνία υπάρχουν άλλες ανάγκες. Στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, άλλες περισσότερες. Πρόκειται κυρίως για ζητήματα καθημερινότητας. Αυτά αναμεταξύ τους δεν ιεραρχούνται σε σημαντικά και λιγότερα σημαντικά. Στην ατζέντα μου, δεν υπάρχουν μέρες και ώρες, αλλά οι περιοχές. Μόνο έτσι, όλα τα θέματα βρίσκονται εξίσου ψηλά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στο thepresident.gr ΕΔΩ https://www.thepresident.gr/2023/04/21/n-manolakos-sto-thepresident-i-ellada-den-antechei-alla-peiramata/