Nikos Manolakos

Καλοκαίρι στα Νησιά του Πειραιά !

Αν υπάρχει μία εποχή απόλυτα ταυτισμένη με την Πατρίδα μας, την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων, την ξεγνοιασιά, το μέτρημα των παγωτών και των αστεριών, αυτή,  σίγουρα, είναι το Καλοκαίρι. Το ελληνικό Καλοκαίρι είναι μαγικό… Μάς κάνει να ξανα-γεννιόμαστε και  να ξανα-νιώνουμε.  Συμβάλλουν σε αυτό, φυσικά, ‘’ο ήλιος ο ηλιάτορας, ο πετροπαιγνιδιάτορας’’  κι οι καταγάλανες θάλασσες της Πατρίδας μας.

Η ζωή είναι απρόβλεπτη όμως. Ένα χρόνο τώρα, στερηθήκαμε τόσα πολλά…. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας, περιορίσαμε τις εξόδους μας,  ξεχάσαμε να διασκεδάζουμε, χαθήκαμε με τους φίλους μας. Στο μυαλό όλων μας, το τελευταίο μας ανέμελο Καλοκαίρι φαντάζει τόσο μακρινό….

Φέτος, όμως, με τη βοήθεια του Θεού και της επιστήμης, όλα δείχνουν ότι μπορούμε, ξανά, να απολαύσουμε τους γλυκούς καρπούς του ελληνικού θέρους.  Να αναπνεύσουμε τον μυρωδάτο θαλασσινό αέρα, το νυχτολούλουδο και το αγιόκλημα στις γειτονιές μας, την τσίκνα από τις ανοιχτές ψησταριές και την μυρωδιά του ψητού καλαμποκιού από τους πλανόδιους πωλητές.

Σίγουρα, όμως, ο ιός δεν έφυγε και καραδοκεί, ύπουλος, στη γωνία, να μας αρπάξει το χαμόγελο. Η προσοχή μας πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Τα μάτια μας δεκατέσσερα για να προστατέψουμε το τοίχος ανοσίας, που πάει να δημιουργηθεί. Όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε να μιλάμε : με επιχειρήματα επιστημονικά και παραδείγματα της ζωής, ας προσπαθήσουμε να πείσουμε όλους εκείνους, που,  είτε τρομοκρατημένοι από θεωρίες συνωμοσίας, είτε παραπλανημένοι από «ιδεολόγους» αντιεμβολιαστές, διστάζουν να ενταχθούν στο  εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι, για να αντιμετωπισθεί η νέα μετάλλαξη του ιού, η ΔΕΛΤΑ, θα πρέπει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Φέτος, όσοι έχετε τη δυνατότητα να κλέψετε λίγες ημέρες για διακοπές με φίλους ή την οικογένεια σας, ειδικά όσοι ζείτε και εργάζεστε στην πόλη της καρδιάς μας, τον Πειραιά, επιλέξτε τον τόπο μας για να τις πραγματοποιήσετε. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, απέχουν μιαν ανάσα από το λιμάνι μας. Αλλά και τα δικά μας Κύθηρα αξίζουν το κόπο για ένα μεγαλύτερο ταξίδι. Νησιά πανέμορφα, διαφορετικά, φιλόξενα. Κάτοικοι χαμογελαστοί, με αγάπη για τον τόπο τους, που έχουν ανάγκη τη δική μας στήριξη και περιμένουν όλους εμάς να ξαναζωντανέψουμε τις γειτονιές τους και να γεμίσουμε με χαμόγελα τον τόπο τους. Να τους ενισχύσουμε την πίστη για καλύτερες μέρες, κάτι που έχουν απόλυτη ανάγκη γιατί ο τουρισμός είναι η ζωή τους, η ίδια τους η ύπαρξη.

Φέτος, ας αναστήσουμε τον πανέμορφο τόπο μας και αυτός θα μας αποζημιώσει. Η Αίγινα, η Ύδρα, ο Πόρος, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, το Αγκίστρι, αλλά και η Τροιζηνία, ο Γαλατάς και τα Μέθανα,  έχουν φορέσει τα καλά τους και μας περιμένουν. Η πρόσκληση αυτή, δεν απευθύνεται μόνο στους Πειραιώτες. Όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές, αν ακόμα δεν έχετε επιλέξει πού θα πάτε το φετινό καλοκαίρι διακοπές, σας παροτρύνω να γνωρίσετε τα μέρη μας. Ελάτε και να είστε βέβαιοι, ότι δεν θα το μετανιώσετε.

Με την ευχή όλα να πάνε καλά, όσον αφορά το θέμα της πανδημίας, εύχομαι να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι. Το μόνο  που σας ζητώ, είναι να προσέχετε και να αγαπάτε λίγο παραπάνω τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Γιατί είναι ωραίο όλοι  να περιμένουμε , τη στιγμή που:


το καράβι στο λιμάνι θα φανεί
θαλασσινό πουλί στα όνειρά μας.